Fiyatlandırma, istenilen çalışmanın içeriği, kullanım alanı, çalışılacak yüzey genişliği gibi faktörlere bağlı olarak belirleniyor. Bu noktada öncelikle duvar/panel/tuval üzerine resim/illustrasyon mu, dijital ortamda baskıya hazır formatta teslim edilecek bir tasarım mı, yoksa bunların da dışında, konsept bir proje mi gibi ana hatları belirlemiş olmamız gerekiyor.
Telefon, mail veya mümkünse yüzyüze görüşüp, hayal ettiğiniz, çalışılmasını istediğiniz görseli / tasarımı, varsa bu çalışmanın işlevsel detaylarını ve sergileneceği alana ait görselleri, ölçüleri vb bilgileri bana aktarıyorsunuz. Sizin benimle paylaştığınız tüm bu içerik bilgisi ve anahtar kelimeler üzerinden eskiz/taslak çalışmaları yapıyor, ikinci bir oturumla bu ön çalışmaları sizinle paylaşıyorum ve birlikte ortak bir karara varıyoruz.
Fikir ve sanat eserleri kanunu gereği bir başkasına ait resim, illüstrasyon, fotoğraf vb çalışmaların kopya edilmesi (reprodüksiyonunun yapılması) öncelikle hukuki olarak yasak. Bunun dışında beğendiğiniz görsel daha önce benim çalıştığım bir görsel olsa dahi, tüm müşterilere verilmiş “sizin için yapılmış özgün bir çalışma” sözüne sadık kalmış olmak adına tekrar çizmem, başta etik olarak mümkün değil. Ayrıca söz konusu görselin, ileride marka kimliğiniz dahilinde bir misyonu olabileceği düşünülürse, tamamen özgün bir çalışma prensibi sizin için de avantajlı olan seçenektir.
Hayır, siz farklı bir talepte bulunmadığınız sürece duvar ve pano üzeri çalışmalar çoğunlukla akrilik boya ve üzerine vernik ile uygulanıyor. (Duruma göre yağlı boya da tercih edebiliyoruz.) Bu çalışmalar dış mekanda da sergilense, dönem dönem nemli bez ile temizlik amaçlı silinse dahi üzerlerindeki çizim ve yazılar silinmiyor. Ancak yine de doğrudan ve devamlı olarak güneş, yağış ve olumsuz hava koşuluna terk edilmemesini öneriyorum. Ek olarak, duvar üzeri çalışmalarda, binadan / yapıdan kaynaklı nem, rutubet, sızıntı, su basması vb koşullar da yine resim için kullandığımız boyaya tam olarak zarar veremese de alt yüzeyde mevcut duvar boyasını kaldırırsa resimde de tahribat olabileceğini belirtmek isterim.
Bu seçimde yapılacak çalışmanın detayları, boyutları, uygulanacağı yüzey, çalışmanın tamamlanması için belirlenmiş süre vb faktörler belirleyici rol oynamaktadır.
Yağlı boya, kuruma süresi uzun olduğu için, özellikle kanvas, duralit gibi materyaller üzerinde hassas ve detaylı bir görsel çalışma için avantaj sağlamaktadır. Ancak uzun sürede kuruması teslim süresini de bir parça geciktirebilir. Bunların dışında boya yapısı daha parlak ve dayanıklı netice elde etmemizde etkilidir. Fakat büyük ölçekli çalışmalar için ekonomik açıdan hesaplı bir tercih olmayabilir.
Akrilik boya, kuruma süresi kısa olduğu için uzun aralıklarla beklemek gerekmeksizin çalışmanın tamamlanması ve teslimi açısından avantajlıdır. Bu durum, duvar üzerine çalışma yapmak gerektiğinde, mekanda gerçekleşecek diğer aktivitelerin kısıtlanmaması açısından (çalışmanın çarpma veya tozla bozulmaması açısından) ayrıca önem kazanabilir. Başta duvar ve panel üzeri illüstrasyonlar olmak üzere pek çok çalışma için öncelikle tercih ettiğimiz materyal akrilik boya diyebiliriz.
Akrilik bazlı kalemler, özellikle pano çalışmalarında tercih ettiğimiz, hızlı kuruyan, yer yer ince detayların da rahatlıkla çalışıldığı ve yeri geldiğinde vernik uygulamadan önce belli oranlarda düzeltmelere izin veren bir malzeme çeşidi. Ancak büyük ölçekli çalışmalar söz konusu olduğunda yine ekonomik faktörler ve ince uçları sebebiyle sürecin uzaması açısından doğru seçim olmayabilir. Bu malzemenin en büyük dezavantajı, yağlı boya ve akrilik boya gibi sınırsız renk üretme seçeneği sağlayamıyor olması.